sniag zima avtomobil - elektromobil

ПЕТ СЪВЕТА ЗА ШОФИРАНЕ НА ЕЛЕКТРОМОБИЛ ПРЕЗ ЗИМАТА

В България най-накрая времето застудява и започва да се усеща идването на зимния сезон. Все още най-ниските температури са около или малко под нулата, но съвсем скоро очакваме по-ниски стойности, най-вероятно придружени със сняг.

Почти ежегодно говорим за това как да подготвим автомобила си за зимните условия. С навлизането на все повече електрически автомобили – над 6000 в България към този момент – е редно да обърнем внимание кои са най-добрите практики за подготовка на електрическия автомобил и пътуванията с него. Автомобилните експерти от claims.co.uk споделят своите пет съвета за експлоатация на електрически автомобил в зимни условия.

1.Планирайте пътуванията си! При екстремни температури EV се представят значително по-лошо от нормалното, при приблизително 80 процента ефективност в сравнение с по-топло време. Планирайте маршрутите си и помислете дали ще имате нужда от лесен достъп до точка за зареждане или не. Услугите за репатриране предлагат помощ, специфична за EV, но тяхното време за зареждане край пътя е много дълго. Избягвайте чакането и се стремете да останете възможно най-пълно заредени по време на пътуванията си.

2. Предварително подгответе акумулаторите на автомобила – съвременните електрически превозни средства имат настройка за предварителна подготовка на батериите. Това означава да „запалите“ колата и да я оставите да загрее за около половин час, преди да тръгнете. Ако направите това, докато сте включени в електрическата мрежа у дома, също няма да загубите заряд на батерията. Предварителната подготовка на батерията ви дава и по-голям пробег.

3. Уверете се, че гумите ви са с подходящо налягане. Проучванията посочват, че електрическите превозни средства могат да загубят между 3 процента и 7 процента от пробега си, просто ако имат гуми, които са с твърде ниско налягане. Допълнителното съпротивление при търкаляне на пътя кара двигателите да работят по-усилено, което означава, че изразходвате повече електричество от батерията. Уверете се, че налягането в гумите отговаря на изискванията на производителя.

4. Намалете използването на нагреватели в автомобила, ако времето го позволява. Изключването на захранвани с електричество нагреватели, като нагреватели на седалки или затоплящ се волан, също спомага за увеличаване на пробега при дълго пътуване. Ако имате планирано дълго пътуване, имайте предвид колко енергия използвате за отопление на купето. Имайте предвид обаче, че използването на нагревателя на седалката е много по-енергийно ефективно от затоплянето на цялата кабина, така че търсете най-оптималната комбинация от двата типа отопление.

5. Разучете всички обществени местоположения за бързо зареждане. Радостта да имате кола е гъвкавостта, която ви предлага, за да предприемете кратки или дълги пътувания. Въпреки това, ако предприемате продължително шофиране с вашето електрическо превозно средство, разучете предварително маршрута си, за да видите местата за бързо зареждане. Студените EV батерии отнемат повече време за зареждане от топлите батерии, така че спирането на по-бързо зарядно устройство от 240 V означава, че прекарвате много по-малко време в чакане, докато батерията се напълни.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *