новина за автомобилни гуми зимни / всесезонни

ТРЯБВА ЛИ ДА ОБРЪЩАТЕ ПОВЕЧЕ ВНИМАНИЕ НА ГУМИТЕ СИ И ЗАЩО?

Знаете ли, че гумите са най-важният елемент за безопасността на автомобила? Спирачките дават сигнал на гумите да спрат. Но какво става, ако гумите ви са износени и не могат да се задържат безопасно върху настилката? Това може да означава катастрофа. Ако живеете в по-влажен и студен климат, където през определени месеци от годината пътищата могат да бъдат покрити със сняг и лед, здравето и поддръжката на гумите ви са наистина важни.

Ако сте изпаднали в безизходица, може би е време да отделите няколко минути и да научите няколко неща за гумите. Вероятно това е последното нещо, за което ви се чете, но не само ще можете да разберете дали е безопасно да шофирате с 2 тона стомана, но и ще можете да вземете някои информирани решения следващия път, когато се наложи да смените гумите си. Ето някои неща, които да вземете предвид следващия път, когато тръгнете на път:

1. „ВСЕСЕЗОННИТЕ“ ГУМИ ВСЪЩНОСТ НЕ СА ЗИМНИ ГУМИ

„Всесезонните“ гуми всъщност не са точно такива, ако живеете в район с тежки зимни метеорологични условия. Зимните гуми са специално проектирани да подобряват спирането и управлението върху сняг и лед. Ако живеете в по-заснежени райони, най-добре е да инсталирате зимни гуми от ноември до март. Какво да правите, ако гумата е спукана?

2. НЕ СЛЕДИТЕ ГУМИТЕ СИ ЗА НОРМАЛНОТО НАЛЯГАНЕ В ТЯХ

Проверете в ръководството на колата или интернет за нормалното налягане на гумите. Няма да го намерите на страничната стена на гумата – налягането, посочено на страничната стена на гумата, е максималното допустимо налягане за гумата. Правилното налягане на въздуха трябва да бъде посочено и на табелката за гумите, прикрепена към ръба на вратата на автомобила, вратата на жабката или вратата на резервоара за гориво.

3. ПРАВИЛНО НАЛЯГАНЕ В ГУМИТЕ = ПОВЕЧЕ ПАРИ В ДЖОБА ВИ

Недостатъчно напомпаните гуми не само се износват по-бързо, но и карат автомобила ви да изразходва повече гориво. Поддържайте правилно гумите си и ще запазите повече пари в джоба си. Ще получавате повече гориво на километър и гумите ви ще издържат по-дълго.

4. СТУДЕНОТО ВРЕМЕ НАМАЛЯВА НАЛЯГАНЕТО В ГУМИТЕ ВИ

Всеки градус надолу може да бъде причина за още по-мека гума. Щом температурата започне да спада, проверете налягането. Не забравяйте да проверявате налягането в гумите редовно, особено през зимата и есента. 5. МОЖЕТЕ ДА ПРОВЕРИТЕ ПРОТЕКТОРА НА ГУМАТА СИ С МОНЕТА ОТ 1 ЛЕВ Кога за последен път проверихте протектора на гумите си? Ако гумите ви са се изтъркали, не само че автомобилът ви ще има по-трудно сцепление с пътя, но и в действителност може да бъде опасен. Това не е добре за пътуване. Протекторът на гумите ви трябва да е дълбок според определените в закона граници. За да сте сигурни, вземете една монета и я поставете в протектора. Ако не успеете да закриете леко долната част на цифрата 1, значи е време да смените гумата.

5. МОЖЕТЕ ДА ПРОВЕРИТЕ ПРОТЕКТОРА НА ГУМАТА СИ С МОНЕТА ОТ 1 ЛЕВ

Кога за последен път проверихте протектора на гумите си? Ако гумите ви са се изтъркали, не само че автомобилът ви ще има по-трудно сцепление с пътя, но и в действителност може да бъде опасен. Това не е добре за пътуване. Протекторът на гумите ви трябва да е дълбок според определените в закона граници. За да сте сигурни, вземете една монета и я поставете в протектора. Ако не успеете да закриете леко долната част на цифрата 1, значи е време да смените гумата.

6. АКО КУПУВАТЕ САМО ДВЕ НОВИ ГУМИ, МОНТИРАЙТЕ ГИ ВИНАГИ НА ВЪРТЯЩИТЕ КОЛЕЛА

Обикновено се препоръчва всички гуми да се сменят едновременно, но ако купувате само две, новият чифт винаги трябва да се монтира според това дали сте на предно или задно предаване. Това ще помогне на автомобила да се справи много по-добре с мокрите пътни условия.

7. ИЗПОЛЗВАНИТЕ ГУМИ СА ЛОША ИДЕЯ

На пръв поглед те могат да изглеждат като средство за спестяване на пари, но няма да знаете откъде точно са дошли тези гуми. Защо първоначалният собственик се е отървал от тях? Кой знае. Може дори да са опасни. Не рискувайте! Тези изкушаващи гуми може да ви струват цяло състояние.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *