Автомобилни гуми CONTINENTAL

НЕЩА КОИТО НЕ ЗНАЕТЕ ЗА ГУМИТЕ CONTINENTAL

Ако ви помолим да кажете първата марка гуми от висок клас, за която се сетите ще отговорите Continental. Но дали познавате този бранд толкова добре, колкото си мислите?

Знаете ли, че…

Първите гуми Continental са искрящо бели.

Всички гуми, които немският производител произвежда в продължение на 25 години са бели. Белият им цвят се дължал на това, че от бранда смесвали каучук с цинков оксид, за да увеличат якостта на каучука при опън. В последствие се оказало, че самият цинков оксид компрометира дълголетието на каучука. За да се справят с проблема от Continental започват да добавят сажди и цветът на гумите се променя от бял на черен.

Логото на марката наподобява герба на Долна Саксония.

Логото, което изобразява кон, изправен на два крака, който гледа уверено в бъдещето е създадено през 1882 година и наподобява герба на Долна Саксония. Като знаете, че Continental е основана в Хановер, който е столица на Долна Саксония можете и сами да се досетите защо тъкмо това лого са избрали основателите на компанията.

Най-голямата гума в света е произведена от Continental.

Ако някога имате път към Алън Парк в Мичиган, САЩ, отбийте се да видите най-голямата гума в света. Гумата е с височина от 24 метра и тежи близо 12 тона. Любопитното е, че тя не е поставена като реклама или за красота, а има практично приложение – да намалява ефекта от ураганните ветрове, които често тормозят жителите на Мичиган.

Глухарчета в гумите? О, да!

Струва ви се невероятно глухарчета да се използват в производството на гуми. Но от Continental го правят и това поради съвсем основателна причина. Изследователите на компанията, отговорни за новите разработки на бранда установили, че смесването на семена от глухарчета със сместа, от която се произвеждат протекторите на гумите ги прави много по-издръжливи на износване. Така че следващият път, в който си купите нови гуми Continental, много е възможно протекторите им да произведени от стандартни каучукови смеси и 100% естествен полимер от семена на глухарче.

През 2021 година Continental стана на 150 години.

Компанията е една от най-старите компании за производство на гуми в света. Основана е в Хановер, Германия през 1871 година и първоначално се е наричала Continental Caoutchouc und Gutta Percha Compagnie. Стартирала като фабрика за производство на велосипедни гуми и брони за конски копита, през годините марката успява да се наложи като един от най-големите производители на гуми в света. Днес Continental се нарежда на четвърто място по производство и продажба на гуми в света и на първо място в Европа. Само за информация: 30% от автомобилите в Европа слизат от поточната линия оборудвани с гуми Continental.

Семейството на Continental е много голямо.

През годините немският производител приобщи към семейството си популярни марки като Uniroyal, Barum, Viking, Gislaved, Mabor, Semperit и други. Чрез придобиването на тези марки Continental обхваща всички сегменти от пазара.

Брандът е лидер в иновациите.

Времето няма да ни стигне, за да изброим всички иновации и нововъведения, които дължим на германския производител, затова ще споменем само някой от тях:

● От Континентал произвеждат първите пневматични гуми. Това се случва през 1898 година. Гумите са без протектор, който пък се появява шест години по-късно.

● Марката е първата разработила ефективна технология срещу пързаляне на гумите. Годината е 1905 – та. На практика тези гуми са прототип на гумите с шипове.

● За да улесни живота на механиците, през 1908 – а от Continental разработват първата в света сменяема джанта.

● През 1943 година компанията получава патент за производство на безкамерни гуми, а през 1952 – а включва  в продуктовата си линия гуми M + S.

● През 1960 година от Континентал започват масово производство на радиални гуми.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *