Сдружение на германски асоциации за повишаване на безопасността на движение по пътищата и природозащитници искат скоростта на аутобаните да бъде ограничена.

НАТИСК КЪМ БЕРЛИН ДА ОГРАНИЧИ СКОРОСТТА ПО АУТОБАНИТЕ

Част от групата от неправителствени организации настоява максималната разрешена скорост за движение по магистралите в Германия да стане 100 км/ч, а други нейни представители настояват за 130 км/ч.

В момента няма ограничения на скоростта на германските магистрали, с изключение на участъци, обозначени със специални знаци, посочва „Дойче веле“.

Една от организациите, участващи в сдружението – Environmental Action Germany – DUH, настоява за въвеждане на ограничения за скоростта от до 80 км/ч извън населено място и до 30 км/ч в населено място.

Ръководителят на екологичната група Юрген Реш посочва, че прилагането на мерки за ограничение на максималната скорост по пътищата и магистралите би помогнало за намаляване на вредните емисии на въглероден диоксид с 11 милиона тона годишно. Идеята на това предложение е, че автомобилите с двигатели с вътрешно горене отделят сравнително по-малко въглероден диоксид, когато се движат с по-ниска скорост, посочват експерти.

Горната камара на германския парламент – Бундесратът, обсъди в края на миналата седмица изменения на националния закон за движение по пътищата. Едно от предложенията е германските власти да могат да въвеждат ограничения на скоростта от 30 км/ч в градски райони, където има по-голяма опасност от възникване на тежки пътнотранспортни произшествия. Такива са например улиците около детските градини, училищата или болниците.

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *